Jakie rodzaje ekologicznych talerzy jednorazowych są w sprzedaży?

Jakie rodzaje ekologicznych talerzy jednorazowych są w sprzedaży?

Pragnąc przyczynić się do ograniczenia ilości odpadów trafiających na wysypiska i jednocześnie poprawić wizerunek swojego lokalu gastronomicznego serwującego dania na wynos, warto pomyśleć o zakupie ekologicznych naczyń. Są one dostępne w wielu rodzajach i wyprodukowane z naturalnych surowców. Jeśli chcesz poznać te wyroby, poświęć nieco czasu na przeczytanie tego tekstu!

Jakie talerze jednorazowe są dostępne na rynku?

Od dobrych kilku lat producenci znajdują coraz to nowe surowce do produkcji ekologicznych naczyń do punktów gastronomicznych. Są to nie tylko talerze jednorazowe, ale też miski, tacki, półmiski i pojemniki, w których można podawać potrawy zimne i gorące. Materiały do ich produkcji pochodzą z odnawialnych źródeł. Są to głównie rośliny, takie jak trzcina cukrowa, bambus czy liście palmowe. Ekologiczne miski, półmiski i tacki jednorazowe mogą być także wykonane z produktów roślinnych, w tym ze skrobi kukurydzianej, celulozy lub mąki i otrąb.

Czym cechują się talerze z tych surowców?

Wyroby z wyżej wspomnianych materiałów, z wyjątkiem tworzywa ze skrobi kukurydzianej, mają jedną wspólną cechę. Po wykorzystaniu można je poddać kompostowaniu, a one w krótkim czasie pod wpływem warunków atmosferycznych i przyjaznych środowisku bakterii rozłożą się i będą pożywką dla innych roślin, sadzonych w ziemi kompostowej. Mają też wiele innych ważnych zalet, które należy wymienić, aby zachęcić potencjalnych nabywców do ich zakupu. Talerze jednorazowe z:

  • otrąb pszennych są lekkie, twarde i odporne na tłuszcz i wilgoć. Nadają się do zjedzenia i dostarczają organizmowi błonnika,
  • włókien z trzciny cukrowej cechują się stabilnością, odpornością na wysokie i niskie temperatury, więc mogą być wykorzystane w kuchenkach mikrofalowych i zamrażarkach,
  • liści palmowych formowane w sporej temperaturze i pod wysokim ciśnieniem są eleganckie, odporne na wilgoć i wytrzymałe,
  • papieru kraft poddają się tłoczeniu w różne wzory. Są estetyczne, lekkie i tanie.

Jakie kształty talerzy są dostępne?

Poza standardowymi, okrągłymi, w tym dwu- i trójdzielnymi, są też artykuły owalne i kwadratowe w kilku rozmiarach. Ponadto oferta obejmuje rozmaite tacki, półmiski, miski i miseczki na zupy, dania śniadaniowe oraz sałatki i desery. Asortyment jest niezwykle bogaty i z pewnością każdy właściciel lokalu gastronomicznego znajdzie wyroby pasujące do potrzeb jego biznesu. Chcąc przyciągnąć klientów ze świadomością ekologiczną, warto zdecydować się na takie jednorazowe, biodegradowalne naczynia. Sprawdź na stronie, które talerze sprostają Twoim wymaganiom!